Pipes de gira-sol
El gira-sol és una planta originària de l’Amèrica boreal, especialment de Mèxic, el Perú i el sud dels Estats Units, que va ser introduïda a Europa durant el segle XVI. Es conrea per la llavor, la pipa de gira-sol, de la qual s’obté un oli comestible o es pot consumir directament.
La creença que és una planta que segueix el sol durant el seu recorregut diürn és un error, ja que només les gemmes tancades ho fan. En créixer les tiges es fan rígides i les flors adultes són fixes. Generalment s’orienten cap al llevant.
És una planta molt robusta, poc exigent respecte al sòl, encara que prefereix els terrenys sorrencs i rics en matèria orgànica. El gira-sol floreix a l’estiu, i és a la tardor quan es du a terme la recol·lecció dels fruits per aprofitar-ne les llavors. A més, les fulles i les flors també s’utilitzen en medicina.
Malgrat ser una planta de cicle anual, pot arribar a més de tres metres d’alçada (és més petita als llocs secs).
L’oli extret de les llavors de gira-sol s’utilitza en l’alimentació per elaborar margarines baixes en colesterol i pastissos. També es fan servir per a la fabricació de sabons, pintures, lubrificants i locions i l’oli de gira-sol es pot fer servir per produir biodièsel.
Com aliment l’oli de gira-sol és un aliment ric en diversos nutrients, com ara lípids i proteïnes. A més és una excel·lent font de calories.
Les pipes es poden torrar amb sal i, un cop pelades, es poden utilitzar en amanides o en elaboracions de pans.
Font: Wikipedia
Fotos: BenRemenat