Pa d’orenga
Hem elaborat
aquest pa donant-li forma arrodonida i plana, com si fos un tallat (un dels pans típics que s’elabora a les Terres de l’Ebre), encara que en aquesta recepta hem incorporat l’oli d’oliva i l’orenga.
aquest pa donant-li forma arrodonida i plana, com si fos un tallat (un dels pans típics que s’elabora a les Terres de l’Ebre), encara que en aquesta recepta hem incorporat l’oli d’oliva i l’orenga.
Amb les mides indicades més avall hi surten dos pans grans. Un d’ells ja el vam tastar acabat de fer, per sopar, amb una mica de sobrassada i untat amb tomàquet i formatge fresc al damunt.
El que va sobrar d’aquest primer pa el vam guardar per a l’endemà i val a dir que es va mantindre tendre durant els dos dies que va durar, no estava cruixent, però la molla es va mantindre molt tova i gustosa.
L’altre pa el tenim guardat al congelador, un dia l’utilitzarem com si fos la base d’una coca. Li posarem tomàquet, tonyina, carxofes, salsitxes o el que tinguéssim més a mà i tindrem un altre plat preparat.
Ingredients
- 1 quilo de farina de força
- 600 ml d’aigua
- 100 ml. d’oli d’oliva
- 15 grs de sal
- 20 grs de llevat fresc
- 1 grapat d’orenga
Elaboració:
Primer prepararem una massa mare: desfeu el llevat amb una mica d’aigua tèbia, afegiu un polsim de sucre i una mica de farina, la necessària per fer una bola de massa.
Poseu-la en un bol, la tapeu amb film transparent i la deixeu reposar en un lloc càlid fins que dobli de volum.
Poseu la farina en un bol, afegiu la sal i l’orenga. Barregeu. Afegiu l’oli i l’aigua i la massa mare que teníem reservada. Treballeu la massa i si us fa falta,a fegiu una mica de farina, però no més de la necessària. Aboqueu la massa al pedrís i treballeu-la durant 15 o 20 minuts.
Feu una bola amb la massa i guardeu-la en bol, tapeu-la amb film transparent i amb un drap i deixeu-la reposar durant unes 4 hores.
Passat aquest temps, dividiu la massa en dues o tres parts, depenent de la mida de les peces de pa que vulgueu obtindre.
Aplaneu, donant forma arrodonida i poseu en una llauna de forn. Feu uns talls amb un ganivet ben esmolat. Tapeu amb un drap i deixeu reposar un parell d’hores més.
Escalfeu el forn a 190/200º i quan estigui calent, introduïu la llauna amb el pa, abans però, ruixeu-lo amb aigua, amb l’ajut d’un vaporitzador o bé, pinteu amb un pinzell.
Per facilitar la cocció, poseu un recipient amb aigua freda al forn. Deixeu coure durant 25/30 minuts, depenent del forn. Sabreu que és cuit, quan colpegeu el pa i us soni a buit, o bé, enclaveu un punxó (jo utilitzo uns que tinc per fer pinxos que són d’acer inoxidable) i si surt net, és que el pa està cuit.