Arròs melós amb galeres i carxofes



Fem un arròs aprofitant els productes de temporada: les galeres.

En en aquesta època de l’any estan ovades i normalment les podem trobar al mercat durant tot l’any, encara que el millor moment per consumir-les és als mesos de febrer i març. Considerades els crustacis per excel·lència dels pobres, des de sempre ha estat present a la cuina del Delta de l’Ebre, pel sabor intens que aporta als nostres arrossos, fideuades i caldos de peix. 
Les galeres són extraordinàries a la planxa i fregides. A mi m’agrada fer-les al forn, amb una picada d’all i julivert i un bon raig de conyac al damunt. 
Us ensenyem avui una recepta molt senzilla de preparar. El secret per a que el plat sigui un èxit: productes frescos i sobretot un bon brou de peix (us deixem l’enllaç on trobareu com fer el brou).
 
Ingredients (per a 2 persones):
  • 160 grs. d’arròs
  • 8 galeres 
  • 2 carxofes
  • 1 ceba tendra petita
  • 2 grans d’all
  • 1 tomàquet
  • 1 troç de primentó verd
  • 1 rameta de julivert
  • 1 lt de brou de peix 



Elaboració:

Poseu una cassola al foc i fregiu les galeres. Reserveu-les. Feu un sofregit amb la ceba, el primentó, una gra d’all i el tomàquet. Feu-lo poc a poc.
Feu una picada amb l’altre gra d’all i el julivert i reserveu.
Peleu les galeres i aneu posant les potes i caps en un morter, on les anireu aixafant. Afegiu un cullerot de brou al morter i coleu el contingut en un bol i ho reserveu.
 
Quan el sofregit estigui fet, afegiu les carxofes tallades primes, doneu unes voltes i afegiu l’arròs. Sofregiu tot junt un parell de minuts i afegiu el brou bullint i el suc resultant d’aixafar els caps de les galeres. Deixeu coure a foc viu durant 5 minuts, afegiu la picada i baixeu el foc i ho deixeu coure uns 12 minuts més. Quan falti poc per apagar el foc, afegiu les galeres pelades. Un cop el foc apagat, deixeu reposar 5 minuts abans de servir.