,

Pa de nous i formatge blau

 

Ingredients per a dos pans:
-500 grs de farina de força.
-300 ml d’aigua.
-30 grs de llevat fresc.
-7 grs de sal.
-150 grs de nous.
-200 grs de formatge blau.
-Massa mare ( 125 grs de farina de força, 90 ml d’aigua, 3 grs de llevat fresc, 3 grs de sal).
 
Elaboració:
Primer prepararem la massa mare posant barrejant tots els ingredients. Farem una bola amb la massa i la posarem en un bol tapada amb paper film i la guardarem a la nevera durant 7 o 8 hores. La podem fer la vespra i deixar-la tota la nit.
 
Per a fer la massa posarem la farina amb la sal en un bol i farem un cercle al mig on posarem el llevat. Anirem afegint l’aigua tèbia i ho anirem barrejant. Quan estigui mig barrejat, afegirem la massa mare que teníem guardada a la nevera i ho pastarem tot junt. Si tenim una amassadora elèctrica ens evitarem feina. S’ha de pastar uns 10 minuts, fins a aconseguir una massa llisa i elàstica, que no s’enganxe a les mans, però procurarem no posar més farina de la necessària.
 
Farem una bola amb la massa i la deixarem reposar tapada amb paper film i un drap fins que dobli de mida. Dependent de la temperatura de la cuina, aquest temps de repòs pot oscil·lar entre 1 hora o 1 hora i mitja.
 
Mentrestant, farem a trossets les nous i el formatge blau.
 
Quan hagi passat el temps de repòs, agafarem la massa i la pastarem una mica per a treure-li l’aire de fermentació. Afegirem el formatge i les nous i ho integrarem a la massa amb compte.
 
Dividirem la massa en dos per a per dos pans o en porcions més petites si volem fer panets.
 
Vaporitzarem els pans amb aigua i espolsarem una mica de farina al damunt. Farem uns talls a la part superior i deixarem reposar, tapats amb un drap, fins que tornin a doblar la mida.
 
Escalfarem el forn a 200º i courem el pa posant-lo a la part inferior del forn i el deixarem fins que estigui daurat, uns 30/35 minuts, Podem punxar-lo amb un pal de broqueta per saber si el pa és cuit.
 
Podem posar un recipient amb una mica d’aigua dins el forn que aportarà vapor i farà que la crosta quedi més cruixent.
 
Un cop cuit, s’ha de deixar refredar a poder ser damunt d’una reixeta.
 
Nosaltres l’hem acompanyat de salmó fumat però ho podeu combinar amb el vulgueu: una mica de foie, melmelada de tomàquet, una bona sobrassada, …