Ensaïmada de figues i sobrassada
Esta ensaïmada la vam preparar al voltant de la Diada, quan teníem les figueres de l’hort en plena producció. L’elaboració no és que sigue massa complicada, però s’ha de fer un d’aquells dies que no portes pressa i t’estàs a casa, ja que els tempos de repòs entre pas i pas de preparació de la massa volen una mica de paciència. Les mides indicades als ingredients és per a dos ensaïmades grans. Encara se’n poden trobar de figues, o sigue que si us animeu a preparar-ne, us explico com.
- 20 grs de llevat premsat
- 60 grs d’aigua tèbia
- 70 grs. de farina de força
- 400 grs de farina de força
- 2 ous
- 60 grs d’aigua tèbia
- 120 grs de sucre
- La massa mare
- 200 grs de sagí en textura pomada
- Figues
- Sobrassada
- Sucre llustre per decorar
En un altre bol mescleu els ous, l’aigua i el sucre i quan estigui barrejat, afegiu la massa mare. Treballeu un parell de minuts i aneu afegint la farina. Jo ho vaig fer amb la pastadora elèctrica i vaig pastar-la a velocitat moderada durant uns 15 minuts. Ha de quedar una pasta fina i elàstica.
Plegueu la massa com si fos un cilindre i finalment, l’enrotlleu donant-li forma de closca de caragol.
Passat el temps de repòs, agafeu cada ensaïmada, l’estireu una mica per fer-la més llarga, la torneu a enrotllar amb la seua forma característica i la dipositeu damunt de la llauna que haurà d’anar al forn. Recordeu de fregar amb oli la llauna per a evitar que s’enganxe. En enrotllar, si una punta us queda més gruixuda que l’altra, aquesta ha d’anar a la part de dins la més prima a la part de fora.
El temps de repòs variarà segons la temperatura ambient, però serà d’unes 10 hores a l’hivern i unes 5/6 a l’estiu.