El Gran Diccionari de la Llengua Catalana (DGLC) defineix cóc com: «nom de diferents menes de coques freqüents a la Cerdanya, l’Urgell, el Camp de Tarragona, el Priorat, el Baix Ebre, els Ports i el Maestrat». I gràcies a la Teresa ara també ser que al Pallars Jussà també empren el mot cóc.
 
Veig que s’obliden d’anomenar la comarca del Montsià, formada pels pobles on s’acaba Catalunya i comença el País Valencià, tretze pobles on els cócs formen part del nostre receptari culinari i que podem trobar anotats en les velles llibretes de receptes de les nostres mares: cóc ràpid, de iogurt, de taronja, d’ametlla, de mel, de maçana, de brossat, de nous, …
Haurem de convidar als redactors del DGLC a visitar-nos i descobriran la riquesa culinària de la comarca del Montsià.
 
La setmana passada, la meva tia em van regalar primentons i albergínies i li he volgut agrair fent-li aquest cóc. La recepta me la va donar fa molts anys la meva sogra. Les taronges són de l’hort dels meus sogres i els ous també són de les gallines que tenen els meus sogres a Aldover. Es nota quan els ous són casolans.
 
Ingredients:
  • 6 ous
  • 4 gots de sucre
  • 1’5 gots d’oli de girasol
  • 2 gots de suc de taronja
  • 6 gots de farina 
  • 2 sobres de llevadura Royal
  • 1 pell de taronja ratllada

 

 
La mida del got és de 125 cc. Podeu utilitzar farina que incorpori la llevadura, especial epr a fer bescuits, en aquest cas no s’han d’afegir els sobres de Royal.
 
Elaboració:
Separeu els rovells de les clares. Munteu les clares a punt de neu i reserveu.
En un bol barregeu els rovells amb el sucre, l’oli, el suc de taronja i la pell de taronja ratllada. Remeneu be. Afegiu la farina i quan estigui tot mescalt, incorporeu, poc a poc, les clares muntades.
Poseu la mescla en una llauna i ho poseu al forn a 160º durant 45/50 minuts. Punxeu amb una agulla per saber si està cuit.
Per acabar, espolseu amb canyella i sucre llustre.