25ena. Fira del torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt

He vist pel Facebook una campanya que convida als catalans a
que el dissabte 12 d’octubre, Día de la Hispanidad, es quedin
al sofà de casa fent una “migdiada catalana”. Malgrat coincidir en el fons de la campanya i que a casa no tenim cap Pilar per celebrar-ne el seu sant, no li faré cas.
He vist que aquell cap de setmana i coincidint amb l’efemèride, a tot
Catalunya s’organitzen un seguit de festes i fires i he pensat que la millor
manera de fer país, més que quedar-me a casa, és visitar-ne alguna per conèixer
les tradicions i els productes que promocionen els municipis que les organitzen.
Al peu d’aquest post, deixo una llista de fires i festes
(segur que en fa falta alguna) per si és del vostre interès. Jo m’he decidit
per visitar la Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, que se celebrarà el 12 i 13 d’octubre, una fira que enguany arriba
a la 25ena edició.
Segur que la majoria heu sentit a parlar d’aquest producte
que mai falta a les nostres taules per Nadal, així com del prestigi i qualitat
del torró que s’elabora a Agramunt, reconegut amb el distintiu Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
La història del torrò d’Agramunt ve d’antic, segons
expliquen al web de la IGP.  
S’han trobat documents datats el 1741 que ja parlen de
l’elaboració del torró a la vila. A partir d’aquests documents es demostra que
l’activitat de torronaire era un dels oficis més nombrosos i per tant, això vol
dir que la tradició es remunta molt més abans del 1741.
A la Fira
de Nadal de Barcelona exposaven les seves parades els torronaires d’Agramunt i
els de Xixona, buscant els portals de les cases més cèntriques. Ben aviat va
sorgir la rivalitat entre els artesans catalans i valencians i van ser aquests
darrers els que, finalment, van ocupar els punts més estratègics.
Els d’Agramunt, per diferenciar-se dels de Xixona es vestien
de pagès endiumenjats, els homes es posaven una barretina i les dones un
mocador de seda blanc.  
Durant la Guerra Civil l’activitat
torronaire es va paralitzar. Un cop finalitzada la guerra, l’activitat es va
rependre però amb molts de problemes per abastir-se de la matèria prima,
sobretot d’avellana. 
Durant
la postguerra algunes famílies van haver de tancar els seus obradors, però
d’altres van continuar mantenint l’elaboració de forma artesanal.
L’any 1988, i amb la finalitat de promocionar i reivindicar el torró d’Agramunt, s’organitza
per primer cop la Fira
del Torró i la Xocolata
a la Pedra
, una
iniciativa del Foment Pro-Mercat 
d’Agramunt i Comarca. Des d’aquell any es ve celebrant el
segon cap de setmana d’octubre, convertint-se en una de les fires de referència
de la tota la província de Lleida.

Són diverses les activitats que s’organitzen durant els dos
dies que dura la Fira. A
més de la carpa amb els expositors multisectorials, hi ha l’Aula del Gust, on s’organitzen tallers, la
Carpa
de la
Cuita
, on els mestres torronaires elaboren en directe
diverses vegades al dia el torró d’Agramunt; una exposició amb estris antics
que s’utilitzaven en l’elaboració del torró i la xocolata a la pedra, una
mostra d’oficis, parades d’artesans i un espai adreçat als més petits completa
aquesta fira.
Curiosament, el torró d’Agramunt guarda similitud amb el torró de Xerta (Baix-Ebre),
elaborat amb mel, sucre, avellanes torrades i clares d’ou. Un cop barrejada, la massa es va dispositant entre làmines de pa d’àngel de forma rodona. Possiblement aquesta forma comuna d’elaborar el torró es deu a que totes dues poblacions han seguit elaborant-lo com es recull al Llibre de totes
maneres de confits
“, un manuscrit de cuina del s XV.
Actualment, gràcies
a l’atorgament del distintiu
Indicació Geogràfica Protegida (IGP), de la promoció que se’n fa a través de la Fira i reforçat amb actives i exitoses campanyes publicitàries, els torrons d’Agramunt es poden trobar a la majoria de
supermercats, botigues i grans superficies com un producte aretesà d’excel·lent qualitat.
Esperem amb ganes
que arribi el 12 d’octubre per passar una jornada ben dolça, entre aromes de xocolata, mel, avellanes i ametlles. I de passada, visitar la vila d’Agramunt i degustar la seva cuina en un dels seus restaurants.



PROGRAMA DE LA FIRA DEL TORRÓ I LA XOCOLATA A LA PEDRA D’AGRAMUNT

Festes i fires que s’organitzen el 12 d’octubre de 2013
  • Fira del Torró i de la xocolata a la pedra d’Agramunt.
  • Fira del Bandoler i Festa del Remei d’Alcover.
  • Fira del Vent del Pla de Santa Maria.          
  • Fira ramadera de Bellver de Cerdanya.
  • Festa de l’Aiguardent del Prat de Comte.   
  • Aplec de la
    Sardana
    i Fira d’Artesans a Vilassar de Dalt.   
  • Festes del Remei d’Alcanar. 
  • Festa de l’Aiguardent del Prat de Comte.   
  • Festa de la
    Verema
    i el Vi de Verdú.   
  • Festa del Most a La Granada.          
  • Jornades Gastronòmiques de Tardor de Torredembarra.
  • Festa de la
    Verema
    a Hostalets de Pierola.
  • Festes del Barri de la Font Vella.
  • Festes del
    Pilar d’Igualada.
  • Fira d’Artesania a Canet de Ma.    
  • Fira ramadera de Bellver de Cerdanya.      
  • Mercat d’oficis del segle XIII per la Festa Major Barri de
    l’Hospital a Olesa de Bonesvalls.
           
  • Fira del Rovelló a Coll de Nargó.     
  • Fira del Bolet a Llagostera.  
  • Fira d’Artesania de la fusta i del moble a la Sénia.
  • Festival Teatre Màgic a Tarragona i La Canonja.   
  • Clickània, Festival de Clicks de Playmobil a Montblanc.
  • Expo Reus. Fira Multisectorial.
  • CupCake Reus. 1er Saló de Pastisseria Creativa.

Font de la informació publicada en aquest post: