Maduixes

La maduixera és un cultiu que s’adapta molt bé a tota mena de climes, tot i així la seva temperatura mínima biològica és de 6 °C. A temperatures inferiors a 12 °C apareixen fruits deformats a causa del fred. La part vegetativa de la maduixera és altament resistent a gelades, arribant a suportar temperatures fins a – 20 °C, encara que els òrgans florals són malferits quan els valors són inferiors a 0 °C. Els valors adequats per a una fructificació adequada se situen rodejant els 15-20 °C de mitjana anual. Per tal que la maduixera tingui un desenvolupament favorable, necessiten un sòl sorrenc. Rics en humus, però poden créixer en qualsevol mena de terreny mentre estiguin ben drenades.

A les zones fredes, les maduixes solen plantar-se al principi de la primavera, i a mitjan estiu, o més tard als llocs més càlids. Les plantes formen el fruit a la primavera de l’any següent, entre març i agost, i la resta de mesos de l’any s’alenteix el seu creixement. Hi ha varietats que produeixen a la tardor una segona collita de fruits més petits. Gairebé tots els maduixers es multipliquen mitjançant estolons els quals es formen en uns dos mesos després de l’estació de l’any de plantació.

La maduixera té una vida mitjana de 4-5 anys, però quan és cultivada per a treure’n rendiment econòmic només és útil durant dos anys, ja que després es torna feble i vulnerable davant plagues i insectes, i per això s’han de treure del camp de recol·lecció i substituir-les per noves. La collita es fa evitant les hores més caloroses del dia perquè es conservin millor i mai no s’emmagatzemen o transporten en grans recipients per a evitar-ne l’esclafament.

Text: Wikipedia.org

Una coneguda ens va regalar fa anys unes maduixeres, que vam plantar a l’hort. Amb els anys, s’han anat escampant per sota dels tarongers. També vam construir una gran jardinera per a facilitar-ne la recol·lecció. Cada dos o tres anys, arranquem totes les maduixeres de la jardinera, hi posem terra nova i en tornem a plantar de les que tenim escampades pel terra.