Carxofes
Les flors tendres de la carxofera són les preuades carxofes. És una hortalissa que té molt de joc a la cuina, ja sigue amb preparacions on la carxofa és l’estrella, com cuinada com a guarnició o d’acompanyament d’altres plats. A les nostres terres és molt habitual cuinar-la a les brases, les fulles externes es van cremant mentre protegeixen les fulles més tendres i el cor, que recullen el generós raig d’oli d’oliva i el pessic de sal que les ha amanit.
La producció de carxofes comença a la tardor i s’allarga fins a la primavera. Un cop acabat el cicle, es tallen “els mascles” i es fan “les soques” i, a l’estiu, un cop adobada la terra, es plantaran perquè rebroten i comence un nou cicle.
Com que les carxoferes poden arribar a viure quatre o cinc anys, a l’hort, el procés de plantar soques noves ho fem cada dos anys. En acabar el cicle de producció del primer any, tallem fulles i tiges i deixem només les soques, que durant l’estiu tornaran a brotar i a la tardor a produir carxofes. A l’any següent, les arrenquem completament i tornem a plantar soques noves.