Figat (melmelada de figues)
Fa molts anys, a la paradeta d’una fira de productes artesanals, vaig comprar el llibre El rebost; adobs, conserves, confitures i licors de la Dolors Llopart (Editorial Altafulla. 1979). És d’aquest receptari d’on vaig treure la recepta de la melmelada de figues, el figat, tal i com l’anomenen a Menorca. De fet, la mateixa recepta és menorquina.
Com sol passar sovint, acabes adaptant les receptes als teus gustos personals, per això, si compareu els ingredients que apareixen en el llibre i els que trobareu en aquest bloc, veure-ho que s’ha afegit la pell de llimona i la branca de canyella.
També n’he fet amb una beina de vainilla, però personalment m’agrada més el gust que li deixa la canyella al figat. Com deia abans, qüestions personals.
Per això, us convido a que proveu de fer-ne de les dues maneres i us quedeu amb la que més us agrada. O amb totes dues.
Ingredients:
- 1 quilo de figues (pelades)
- 500 grs de sucre
- ½ got d’aigua
- 1 pell de llimona
- 1 branca de canyella
Netegeu i poseu figues pelades en un recipient amb el sucre i l’aigua, deixeu-les marinant i guardeu a la nevera fins a l’endemà. Passat aquest temps, poseu la mescla en una cassola i feu-la bullir a poc foc durant una hora o hora i mitja: sabreu que ja ha bullit prou quan, en provar de treure’n una mica amb una cullera de fusta, el figat faci com un fil.
Un cop freda es posa en pots de vidre, prèviament esterilitzats, es tapa i es cou al bany maria durant 20 minuts.
*Per saber quan està llesta la melmelada, poseu un plateret al congelador durant 2 o 3 minuts. Aboqueu una mica de melmelada al plateret i inclineu-lo. Si veieu que la melmelada no es mou i s’arruga, és que està al punt.