Melmelada de préssec
El préssec, bresquill, auberge a o melicotó és el fruit del presseguer
(Prunus persica). És una fruita d’origen xinès que arriba a Europa a través
dels àrabs que l’havien coneguda dels perses i aquests del xinesos…
(Prunus persica). És una fruita d’origen xinès que arriba a Europa a través
dels àrabs que l’havien coneguda dels perses i aquests del xinesos…
Les varietats de carn blanca són generalment molt dolces, amb escàs gust àcid i són les més populars a països com la Xina, el Japó i els seus veïns asiàtics; mentre
que els de carn groga, són els predilectes dels països europeus i nordamericans,
posseeixen un fons àcid, que es paladeja conjuntament
amb la dolçor.
que els de carn groga, són els predilectes dels països europeus i nordamericans,
posseeixen un fons àcid, que es paladeja conjuntament
amb la dolçor.
Principals varietats:
Préssecs de vinya: tenen la carn de color groc i ferma. Són els que
s’utilitzen, per exemple, per a fer conserves i melmelades.
s’utilitzen, per exemple, per a fer conserves i melmelades.
Préssecs d’aigua: la seva carn pot ser groga o blanca, però a Catalunya
en trobem només de carn blanca, que són més apreciats que els grocs.
Són més tous i sucosos que els de vinya.
en trobem només de carn blanca, que són més apreciats que els grocs.
Són més tous i sucosos que els de vinya.
Nectarines: la nectarina és una variant del préssec que no té la pell
peluda, però que tanmateix pertany a la mateixa espècie.
peluda, però que tanmateix pertany a la mateixa espècie.
Xinos o paraguaios: el xino o préssec pla és una variant del préssec aplanada. La seva
carn és blanca, mai groga.
carn és blanca, mai groga.
Temporada: depenent de la varietat, la temporada va de la primavera,
amb els primers préssecs d’aigua, fins a la tardor, amb els préssecs de
vinya.
amb els primers préssecs d’aigua, fins a la tardor, amb els préssecs de
vinya.
Els préssecs aguanten molt poc
una vegada recollits. Han de menjar-se frescos i és millor quan estiguin
madurs. Per a consumir-los fora de temporada es poden elaborar
melmelades, gelatines i confitures. També són prou nutritius els
préssecs enllaunats i en almívar, que es poden consumir tot l’any,
encara que presenten una proporció de calories més gran i un menor
contingut en vitamines i minerals.
una vegada recollits. Han de menjar-se frescos i és millor quan estiguin
madurs. Per a consumir-los fora de temporada es poden elaborar
melmelades, gelatines i confitures. També són prou nutritius els
préssecs enllaunats i en almívar, que es poden consumir tot l’any,
encara que presenten una proporció de calories més gran i un menor
contingut en vitamines i minerals.
Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides:
Prèssecs amb IGP de la Ribera d’Ebre, Préssec amb IGP del
Ribagorçana, Préssec d’Ordal (Alt Penedès), Préssecs amb D.O.
Calanda.
Prèssecs amb IGP de la Ribera d’Ebre, Préssec amb IGP del
Ribagorçana, Préssec d’Ordal (Alt Penedès), Préssecs amb D.O.
Calanda.
Ingredients:
- 1 quilo de préssecs (pelats i sense pinyol)
- 750 grs de sucre è1 branca de canyella *
- 1 pell de llimona
*Si ho preferiu, podeu substituir la canyella per mig canó de vainilla.
Elaboració:
Un cop pelats, talleu els préssecs a trossos petits i poseu-los a bullir amb una mica d’aigua (just la necessària per a cobrir-los) durant 10 minuts. Escorreu-los i passeu-los per la batedora.
Barregeu el puré resultant amb el sucre (podeu jugar amb la quantitat de sucre, depenent si us agrada més o menys la dolçor), afegiu la branca de canyella i la pell de llimona i poseu a coure durant 15 minuts a foc lent.
Aneu remenant de quan en quan per evitar que no s’enganxi. Un cop cuita la melmelada, repartiu-la en pots de vidre prèviament esterilitzats i coeu al bany maria durant 20 minuts.
Melmelada de préssec al conyac
S’elabora de la mateixa manera però quan falten 5 minuts per acabar de coure’s, afegiu una copeta de conyac.
Melmelada de préssec al conyac
S’elabora de la mateixa manera però quan falten 5 minuts per acabar de coure’s, afegiu una copeta de conyac.
ffdf