,

La fogasseta del Dijous Jarder

Als pobles d’Aldover i Xerta (un a tocar de l’altre) hi ha la tradició que el Dijous Jarder (o Dijous Gras) els forns de pa elaboren per a aquest dia les fogassetes, uns panets de forma rodona amb uns talls quadrats al damunt que fan de decoració.  
 
Les fogassetes, que únicament s’elaboren tal dia com avui, es farceixen amb una truita de amb llonganissa, carxofa i alls tendres, de la mateixa mida que els panets. Seguint el costum que es manté en molts pobles de les les Terres de l’Ebre, se surt al camp o a la muntanya (enjardar) a menjar-se la fogasseta. A Amposta, no hi ha tradició de fogasseta, però el Dijous Jarder també se surt d’excursió a menjar-se l’entrepà de truita amb llonganissa.
 
Nosaltres, per motius laborals, no tenim la possibilitat d’anar a enjardar al camp, però des de que som casats i, tenint en compte que Jesús és fill d’Aldover, sempre hem mantingut el costum d’encomanar un parell de fogassetes i preparar unes truites amb llonganissa i carxofa i menjar-nos-les per sopar.
 
L’elaboració és ben senzilla:
 
Fregiu la llonganissa i reserveu. En el mateix oli, fregiu les carxofes amb els alls tendres. Bateu els ous i incorporeu les carxofes. Aboqueu a una paella amb una mica d’oli i poseu la llonganissa. Acabeu de fer la truita.
Obriu la fogasseta per la meitat, fregeu el pa amb tomàquet i poseu la truita al damunt. 
 
Bon Dijous Jarder!