Brossat amb codonyat
He rebut un comentari que m’explica que hi ha un error quan explico la diferència entre el mató i el brossat, i té raó, per això en faig la rectificació.
Quan es posa a bullir la llet i s’afegeix un coagulant (que pot ser vegetal o animal) aquesta qualla, separant-se en dos parts: sòlida i líquida.
La part sòlida, un cop escorreguda, és el mató.
La part líquida és el xerigot, que es posa a escalfar fins que comencen a surar les proteïnes insolubles de la llet. Aquestes parts es recullen amb una escumadora, es posen en motlles o draps per donar-li forma i ja tenim el brossat o brull. O sigui que el brossat neix de l’aprofitament del xerigot.
Quan es posa a bullir la llet i s’afegeix un coagulant (que pot ser vegetal o animal) aquesta qualla, separant-se en dos parts: sòlida i líquida.
La part sòlida, un cop escorreguda, és el mató.
La part líquida és el xerigot, que es posa a escalfar fins que comencen a surar les proteïnes insolubles de la llet. Aquestes parts es recullen amb una escumadora, es posen en motlles o draps per donar-li forma i ja tenim el brossat o brull. O sigui que el brossat neix de l’aprofitament del xerigot.
En destaca la qualitat del brossat o brull dels pobles de l’Alt i Baix Maestrat, elaborat amb llet d’ovella i que s’utilitza principalment per preparar els tradicionals flaons de Morella. A casa nostra, a les Terres de l’Ebre, l’utilitzem per preparar els pastissets de brossat i el cóc i la coca de brossat, també ens el mengem com a postre amb sucre, mel o codonyat.
Quesos Perfecto, de la veïna població de Camarles, en ple Delta de l’Ebre, n’és un dels elaboradors més importants de les nostres terres.
A casa ens agrada amb una mica de codonyat, però també ens agrada molt amb mel o amb sucre (de petita en solia menjar per berenar, amb un troç de pa i ensucrat).
També el podeu utilitzar en amanides, en plats de pasta, amb salmó, amb una mica de sal i un xorret d’oli d’oliva, …
Receptes relacionades:
–Codonyat.