Cabell d’àngel – Confitura de carabassa
En poc més de 2 mesos celebrarem la Pasqua, temps de mones, farinoses i reganyats. A la tardor vam collir de l’hort les carabasses que havia cultivat el meu pare. Les hem deixat reposar uns mesos (diuen que és millor) i ara comencem a preparar la confitura que ens servirà per farcir les mones, pastissets i coques.
L’elaboració del cabell d’àngel és senzilla, però molt laboriosa. Al final, entre bullir, refredar, netejar de llavors, coure amb el sucre, envasar i coure al bany maria, vam estar tot el diumenge, i això que només vam fer 5 carabasses. Encara ens queden per fer totes les que vam guardar a la caseta de l’hort, però les anirem fent poc a poc.
Als supermercats se’n pot trobar de bona qualitat i a un preu assequible. També la podeu comprar als forns de pa, segur que us la vendran. Si tenim en compte això i la feinada que dona preparar el cabell d’àngel, fa pensar si val la pena fer confitura casolana, però crec que la satisfacció d’obrir-ne un pot elaborada per tu, no té preu.
Ingredients:
- 1 quilo de polpa de carabassa
- 750 grs de sucre
- 1 cullerada grossa de mel (opcional)
- Pell de taronja o llimona
- Canyella en branca
Elaboració:
Netegeu bé les carabasses. Poseu-les a bullir en una olla gran fins que estiguin cuites. El temps de cocció dependrà de la mida de la carabassa. Podeu punxar-les amb la punta d’un ganivet per saber si la closca és tova.
Si ho preferiu, enlloc de bullir-les, les podeu coure al forn.
Un cop bullides, partiu les carabasses per la meitat i les deixeu escórrer i refredar una bona estona.
Netegeu de llavors i deixeu la polpa en una escorredora, per tal d’eliminar l’aigua.
Poseu tota la polpa en una cassola, afegiu el sucre, la mel, la pell de taronja i la branca de canyella.
Ho poseu a coure a foc suau fins que agafi un color dauradet i s’hagi evaporat el suc.
Potser perfectament entre 1 hora i mitja i dues hores, dependrà de la quantitat que feu. Sobretot, aneu remenant sovint, per a que no s’enganxi.
Poseu en pots de vidre esterilitzats i coeu al bany maria durant 25 minuts. També podeu conservar el cabell d’àngel al congelador, en un recipient hermètic. En aquest cas no us caldrà coure’l al bany maria.
Relacionat: L’hort: carabasses de cabell d’àngel